De raad op straat
- De gemeenteraad van Zeewolde is in 2017 begonnen met de Raad op Straat, een initiatief waarbij de Gemeenteraad de wijken van Zeewolde ingaat.
- De gemeenteraad wil graag van bewoners horen hoe het er met Zeewolde voorstaat. Het idee hierachter is: de lokale politiek voor en met de bewoners.
- Op dinsdag 12 november 2019 bezocht de gemeenteraad de wijk Zeewolde-Zuid.
De gemeenteraad was dinsdagavond 12 november te gast in Zeewolde Zuid. In basisschool De Richtingwijzer troffen de raadsleden bewoners van één van de oudere wijken van Zeewolde, die in groten getale waren afgekomen op de ontmoeting. Ze namen de kans te baat de politici te wijzen op wat er goed is in hun wijk, maar ook op wat er beter kan. Dat gebeurde in het kader van ‘De Raad op Straat’, waarbij de gemeenteraad de geborgenheid van de raadzaal in het gemeentehuis verlaat en de wijken en buurten intrekt.
Oud en nieuw
Er is een aardige parallel te trekken met de tweede ‘Raad op Straat’. Toen, twee jaar geleden, werd de nieuwste wijk van Zeewolde aangedaan, de Polderwijk. Nu, in de vierde editie, waren de geluiden in één van de oudere wijken van Zeewolde niet zo heel veel anders. Zorgen zijn er om de verkeersveiligheid, zwerfvuil, de ruimte voor geparkeerde auto’s (of de ruimte die parkeerders zich soms toe-eigenen) en rondhangende jongeren. Alleen over de saamhorigheid in de buurt is men in Zuid veel meer tevreden, maar dat is verklaarbaar in een wijk die al wat ouder is.
Gastvrije wijk
Laten we beginnen met dat laatste. ‘Dit is een erg gastvrije wijk. De mensen zijn hier vriendelijk op een manier die ik vanuit mijn vorige woonplaats Amersfoort niet meer gewend was,’ zegt de ene bewoner. ‘Mijn buren zijn mantelzorgers met een open deur. Als ik iets nodig heb, kan ik er altijd terecht,’ zegt een ander. Dat betekent dat men op een goede manier ook een beetje op elkaar let in Zeewolde Zuid. ‘Sterker: ik kreeg laatst van mijn buren op mijn donder, toen we een weekje weg waren geweest. “We wisten helemaal niet dat jullie weg waren, dat moet je wel even melden”. Dat zal me geen tweede keer gebeuren,’ meldt een bewoner lachend.
Toch wordt er wel een ontmoetingsplek gemist in de wijk. Een laagdrempelige plek, waar je overdag kan binnenlopen voor een kopje koffie of thee en een praatje. ‘Nu is alles geconcentreerd in het centrum, maar het zou fijn zijn ook iets in de buurt te hebben.’ Dat biedt ruimte voor eigen initiatief. ‘Ik zou best een theehuis willen beginnen in het Voedselbos,’ zegt een bewoonster. En wellicht doen zich in de toekomst kansen voor. ‘De wijk is wel aan het vergrijzen. Er komen weinig jonge gezinnen wonen en de mensen die er wonen blijven er lang wonen, er is weinig doorstroom,’ zegt een bewoner. Maar daardoor is er wel angst of bijvoorbeeld een voorziening als de school waarin deze avond wordt gehouden in de toekomst ook bestaansrecht heeft. ‘Ik hoop het wel, want anders komen er helemaal geen jonge gezinnen meer wonen,’ zegt de één. ‘Maar als het niet zo is, bewaar het gebouw dan wel. Dat zou dan een ontmoetingsplaats voor de wijk kunnen worden, met ruimtes voor kunstenaars of misschien zelfs jongerenhuisvesting.’
Ruimte voor voetgangers
En dan een onderwerp dat in elke wijk speelt en steevast bovenaan staat in de lijstjes van wat belangrijk is: de verkeersveiligheid. Dat heeft in Zuid niet zozeer te maken met te hard rijdende auto’s. Daar zorgen de verkeersdrempels wel voor. ‘Die zijn prima, Maar als er nieuwe komen, graag niet zulke hoge als in de Eikenlaan. Ook als je daar stapvoets overheen rijdt, schampt die nog de achterkant van de auto,’ meldt een bewoner.
De verkeersveiligheid in Zuid heeft meer te maken met te weinig ruimte voor voetgangers. ‘De trottoirs zijn te smal, je kunt niet naast elkaar lopen,’ is een veelgehoord geluid deze avond. ‘Daardoor ben je soms gedwongen op het fietspad te lopen. Dat vinden fietsers niet altijd leuk.’ ‘Soms houden trottoirs ook zomaar op. Moet je oversteken op een zebrapad en aan de overkant gedwongen op een fietspad verder.’ Kennelijk is ook deze oudere wijk van Zeewolde nog niet ‘af’. ‘In mijn buurt hebben bewoners de garage in 70 tot 80 procent van de gevallen in gebruik als extra kamer, waardoor de opritten niet meer gebruikt worden. Maar die opritten zijn wel zo hellend (‘opritblokken’ heet dat, weet iemand anders) dat je er niet fatsoenlijk kunt lopen naast elkaar, en de stoep is te smal,’ zegt een oudere bewoner. En ja, soms wordt lopen in een straat of de doorstroom van verkeer ook gehinderd door wild geparkeerde auto’s. ‘Bij ons wordt zo idioot geparkeerd. Is het mogelijk dat het groen langs de straat een verharde strook krijgt? Zodat auto’s, als de daar parkeren, niet al het groen kapot rijden? Een waterdoorlatende strook, zodat de bomen ook water krijgen.’
Bankjes en zwerfvuil
In een wijk waar de bewoners vergrijzen, zijn de smalle trottoirs een gemiste kans. Net als het gebrek aan bankjes en rustplekken in de wijk. ‘Als ik een eindje ga wandelen met iemand en we willen ergens even wat meegebrachte koffie drinken, heb ik geen probleem, maar mijn gezelschap wel,’ meldt een meneer in een rolstoel. Want voor dat gezelschap is er nauwelijks een bankje om even op uit te rusten.
En als er dan een bankje is, ontbreekt daar in veel gevallen een prullenbak. Dat veroorzaakt zwerfvuil. Maar dat is ook het geval bij de prullenbakken die er wel zijn. ‘Als die vol zit, gooien mensen het er gewoon naast. Ik heb wel eens gehoord dat een prullenbak alleen maar voor meer zwerfvuil zorgt,’ weet de één. En kennelijk gebeurt dat nu ook al bij de ondergrondse containers die zijn geplaatst. ‘Mensen gooien hun afvalzak er naast. Maar daar moeten we elkaar ook op aanspreken.’ Hetgeen wel weer een goede tip oplevert. ‘Waarom kun je met je afvalpasje niet bij iedere container in het dorp terecht, waarom alleen bij die in je buurt? Nu is het ver lopen, maar als het overal kan, kan ik als ik toch al ergens heen ga de afvalzak ook meenemen en daar in de container doen.’
Gesprek aangaan
Tot slot: de hangjongeren. Op bepaalde plekken in de wijk wordt daar overlast van ervaren en wordt het toezicht van een wijkagent of toezichthouders daarop gemist. Rondom de dijk en het strandje is het echter een echt probleem, al is het ook maar de vraag of je daar puur van ‘jongeren’ mag spreken. ‘Op de parkeerplaatsen bij het strand staan vaak ’s avonds en ’s nachts auto’s met draaiende motor, die luid de muziek aan hebben. Daar hebben we last van. Er wordt dan ook drugs gebruikt,’ weet een bewoner. In de meeste gevallen gaat het om wiet en lachgas, in een enkel geval is er ook wel eens een injectienaald gevonden.
Maar daar biedt een andere bewoner wel een oplossing. ‘Ik ga het gesprek aan. Ik hoor het vijf, tien minuten aan, maar als de muziek dan nog hard staat, stap ik er wel op af. In het begin vond ik dat retespannend. Ik heb ook geleerd hoe je dat moet doen, want je moet daar niet met een kwaaie kop op afstappen. Maar als je gewoon een gesprek begint, uitlegt dat je er last van hebt en vraagt of het een tandje zachter kan, helpt dat in negen van de tien gevallen. Vaak zijn ze zich er niet eens van bewust dat ze overlast veroorzaken. Ik vind het nog steeds spannend, hoor, om er op af te stappen, en als ik zie dat er drugs wordt gebruikt maak ik rechtsomkeert, maar je kunt wel gewoon met ze praten.’
Inspiratie volop
Daarmee weet de Zeewolde Zuid-bewoner zijn tafelgenoten te inspireren, net als de 60 tot 70 bewoners deze avond de gemeenteraad weten te inspireren. ‘Een geweldige opkomst en we hebben goede tips gekregen,’ zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter. ‘En bedenk: u kunt de politiek ook opzoeken. Alle fracties staan open voor contact, fractievergaderingen zijn openbaar en u bent ook altijd welkom bij de commissie- en gemeenteraadsvergaderingen. Die zijn via een livestream ook thuis via internet te volgen.’ Over of zijn aan het begin van de avond uitgesproken wens is uitgekomen, twijfelt niemand. ‘Ik hoop dat u met een goed gevoel huiswaarts gaat.’ Dat is zeker het geval bij aanwezigen.
Want, zoals de eerste regel van het verslag van de ‘Raad op Straat’ bij het bezoek aan de Polderwijk luidde: het leven is goed in de Polderwijk, en dat is in Zeewolde Zuid niet anders. Maar het kan beter. Want ook één van de oudste wijken van Zeewolde vraagt om blijvende aandacht en onderhoud. Of, zoals een bewoonster het samenvatte, bij een pleidooi tegen nieuwbouw en/of hoogbouw in de buurt: ‘Dus niet: laat het zoals het nu is’, maar: Hou het zoals het nu is.’