Voorstel voor eigentijds en toegankelijk gemeentehuis

Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde wil het gemeentehuis verbouwen tot een eigentijdse, toegankelijke en uitnodigende plek voor haar inwoners en de gebruikers. Directe aanleiding is de behoefte aan een toekomstbestendige raadzaal, maar met de voorgestelde verbouwing wordt ook weer voldaan aan alle eisen uit de Arbowet. Het voorstel over de verbouwing wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Die neemt op 5 juni aanstaande een besluit.

In september 2021 gaf de gemeenteraad de opdracht aan het college om te onderzoeken wat er nodig is voor een toekomstbestendige raadzaal.  In december 2023 werden er 4 scenario’s voorgelegd aan de raad. Er werd gekozen voor het verder uitwerken van het scenario waarbij de raadzaal verplaatst wordt naar de oude brandweerkazerne. Het ontwerp dat nu wordt voorgelegd aan de raad is de uitkomst van die uitwerking. 

Ontmoeten

Met het ontwerp krijgen de inwoners van Zeewolde een gemeentehuis dat uitnodigt tot bezoek. Het is een plek waar openheid centraal staat en waar mensen elkaar ontmoeten. De komst van de bibliotheek en het beschikbaar stellen van studie- en werkplekken voor inwoners draagt bij aan die ontmoeting en verbinding in de samenleving.

Eigentijds

Een groot deel van de bestaande kantooromgeving blijft behouden. Het gebouw krijgt een toegankelijke en eigentijdse uitstraling en past volledig binnen de oorspronkelijke visie van de ontwerpers. Na de verbouwing voldoet het gebouw aan de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid en bovendien voldoen alle werkplekken volledig aan de Arbowet.

Extra ingang

In het ontwerp zijn transparantie en openheid maximaal verwerkt. Eén van de voorbeelden daarvan is het creëren van een tweede ingang aan de zijde van de Gelderseweg. Door deze aanpassing staat het gemeentehuis minder ‘met de rug naar de bevolking’.

Bibliotheek

Uit het onderzoek naar de mogelijkheden van het huisvesten van de bibliotheek in het verbouwde gemeentehuis is gebleken dat de bibliotheek graag als partner naar het gemeentehuis komt. Daarmee verbetert zij haar dienstverlening. Het gemeentehuis krijgt daarmee een multifunctionele, maatschappelijke functie. Door ook werk- en studieplekken te creëren stimuleren we interactie met inwoners.

Openbaar toilet

In de plannen zijn ook een openbaar toilet en een douche-unit opgenomen. Deze zijn ook toegankelijk voor gebruikers van de jachthaven. Toegankelijkheid voor mensen met een beperking is daarbij een voorwaarde.

Raadzaal

Door de verplaatsing van de raadzaal naar de oude brandweerkazerne ontstaat er een toekomstbestendige ruimte die mee kan groeien met Zeewolde.

Duurzaamheid

Door dak- en glasisolatie en optimalisering van installaties in het ontwerp mee te nemen verduurzamen wij het gebouw. We bereiden ons daarmee voor op toekomstige wet- en regelgeving.

Architect

Bij de uitwerking van het scenario is architectenbureau Quist Wintermans aangesloten. Dit bureau heeft het oorspronkelijke gemeentehuis ontworpen. Het nieuwe ontwerp sluit daarmee aan op het oorspronkelijke gedachtegoed van het gebouw.

Vervolg

Het raadsvoorstel wordt op 8 mei voor het eerste besproken in de beeldvormende raadsvergadering en op 5 juni neemt de raad een beslissing over het plan.