Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Persmoment over Anne Faber

Persmoment over Anne Faber

Wat vertelden het OM, de politie en de burgemeester van Zeewolde tijdens het persmoment over Anne Faber?

Statement OM – door hoofdofficier Rutger Jeuken

Vandaag is in het bos in Zeewolde een lichaam gevonden nadat er op een specifieke plek bij het Nulderpad is gezocht. We hadden al aanwijzingen dat het lichaam van Anne Faber was. Uit forensisch onderzoek is gebleken dat ze het inderdaad is.

Hoewel hiermee een einde komt aan weken van onzekerheid, realiseren we ons dat dit nieuws hartverscheurend is voor alle betrokkenen die bijna twee weken tussen hoop en vrees hebben geleefd. Ik spreek mijn medeleven uit naar hen.

Het lichaam van Anne zal verder worden onderzocht. Dit zal nog enige tijd vergen. Zodra dit onderzoek is afgerond, zal zij zo snel mogelijk aan de familie worden overgedragen.

De verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris en die heeft besloten dat hij vast blijft zitten. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij Anne’s vermissing en haar dood. De verdachte zit momenteel in beperkingen, wat betekent dat hij niet met de buitenwereld mag communiceren. Dit betekent ook dat het OM en de politie terughoudend moeten zijn met het verstrekken van informatie over het onderzoek.

Het onderzoek gaat nu verder om erachter te komen wat er exact gebeurd is. Over het verdere onderzoek geef ik het woord aan Gerda van Leeuwen van de eenheidsleiding van de politie.

Statement politie – door lid eenheidsleiding Gerda van Leeuw

Ik zit hier met heel gemengde gevoelens. Voorop staat de verslagenheid dat Anne Faber niet meer leeft. Ik spreek namens de hele politie ons medeleven uit naar de familie, vriend en vrienden van Anne. Er is nu een einde gekomen aan 13 dagen van knagende onzekerheid.

Woensdagavond laat gaf verdachte ons informatie over de locatie van het lichaam van Anne.Op basis daarvan zijn we met behulp van speurhonden gaan zoeken bij het Nulderpad in Zeewolde. Dit was tot dat moment nog geen zoeklocatie van ons.

We hebben het gebied rond het Nulderpad vannacht afgezet voor sporenonderzoek. Daarbij werd al vrij snel duidelijk dat er aanleiding was om hier verder te zoeken. We hebben de familie van Anne hier  direct over geïnformeerd.

Daarna is de forensische recherche begonnen met een zorgvuldig onderzoek om Anne te vinden en sporen veilig te stellen. Donderdagochtend hebben we inderdaad het lichaam gevonden.

Wat we nu doen is verder sporenonderzoek op de vindplaats. Daarnaast concentreert de recherche zich op alle feiten, tips, verklaringen, sporen, camerabeelden en ander bewijsmateriaal om erachter te komen wat er precies gebeurd is. Alle andere zoekacties zijn inmiddels stopgezet.

Statement gemeente Zeewolde door burgemeester Gerrit Jan Gorter

Heel Nederland was de afgelopen periode in de ban van de vermissing van Anne Faber. Vandaag hebben we het nieuws gekregen waar we allemaal bang voor waren. Op dit moment gaan onze eerste gedachten uit naar de familie en vrienden van Anne. Wij kunnen  geen inschatting maken van het verdriet dat deze mensen  doorstaan. Wij leven intens mee met de nabestaanden. Afgelopen periode is met man en macht naar Anne gezocht. Namens de burgemeesters van alle betrokken gemeenten dank ik alle vrijwilligers, politie, brandweer, defensie en alle andere organisaties die zich met hart en ziel hebben ingezet om Anne te vinden.

Voor meer informatie over deze zaak: www.politie.nl