Koninklijke onderscheiding voor de heer Paul Vale

Op zaterdag 18 november is de heer Paul Vale benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze koninklijke onderscheiding werd door burgemeester Gerrit Jan Gorter in de brandweerkazerne aan hem uitgereikt tijdens zijn afscheid van de vrijwillige brandweer.

De heer Vale neemt op zijn zestigste verjaardag afscheid van de brandweer Zeewolde, waar hij zich twintig jaar heeft ingezet als vrijwilliger. Paul bekleedde hier diverse functies, zoals (hoofd)brandwacht, bevelvoerder, oefenleider, instructeur, schipper, opstapper, ploegchef en verkenner gevaarlijke stoffen voor de Waarschuwings- en Verkenningsdienst. Als verkenner zette Paul zich zelfs in voor heel Flevoland. In zijn rol als coƶrdinator van de brandweerhulpboot zette hij zich in samenwerking met de KNRM in voor zowel waterongevallen als opsporing en redding. Ook vervulde Paul een adviserende rol bij de aanschaf van het brandweervaartuig, de plaatsing van het boothuis en de vakbekwaamheid van de schippers en opstappers.

Daarnaast was Paul jarenlang actief als vrijwillig instructeur van het Rode Kruis, afdeling Nijkerk. Naast de reguliere lessen verzorgde Paul lessen over aanvullende onderwerpen, vaak gelinkt aan zijn ervaringen bij de vrijwillige brandweer. Hij fungeerde hier ook als instructeur en teamleider van de wedstrijdploeg. Ook nu valt hij nog regelmatig in als instructeur.

Paul is naast zijn betrokkenheid bij de vrijwillige brandweer ook als koster betrokken bij de Parochie Sterre der Zee Zeewolde. Hier heeft hij zich ook jaren ingezet als vrijwilliger. Ook bij de scouting draagt Paul zijn steentje als vrijwilliger bij. Eerst als leider en stichtingsvoorzitter bij de Scouting Amersfoort, later bij Scouting Zeewolde waar hij onder andere medeorganisator is van het kamp van de waterscouts.

De koninklijke onderscheiding wordt hem toegekend voor zijn verdiensten op het terrein van veiligheid, welzijn en religieus leven.