18 worden

Word je binnenkort 18 jaar? Dat is een spannend en bijzonder moment. Vanaf dan regel je namelijk veel dingen zelf.

Wat je moet regelen

Dit is een belangrijke eerste stap: een DigiD aanvragen. Dat is jouw persoonlijke code en die gebruik je om een digitale handtekening mee te zetten. Een DigiD gebruik je eigenlijk bij alles wat met de overheid te maken heeft. Bijvoorbeeld om je studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen.

Vraag snel je gratis Digid aan

Vanaf je 18e moet je verplicht een zorgverzekering hebben. Die heb je nodig om naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis te gaan. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand premie betalen. Er zijn veel zorgverzekeraars en op Zorgkiezer kun je ze handig vergelijken.

Let op: betaal je je zorgverzekering niet? Dan krijg je een boete.

Op je 18e verjaardag kom je in het donorregister. Je kunt dan zelf aangeven of je donor wilt zijn. Maak je geen keuze? Dan ben je automatisch donor. Je kunt je keuze altijd aanpassen.

Wat slim is om te regelen

Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Dit is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van je zorgverzekering betalen. Hoe je zorgtoeslag aan kan vragen, lees je op de website van de Belastingdienst.

Verandert je inkomen? Dan verandert ook je zorgtoeslag. Dat moet je wel zelf doorgeven op diezelfde website. Vergeet dat niet, anders moet je geld terugbetalen aan de overheid.

De toeslagen van de Belastingdienst

  • Wil je op jezelf gaan wonen? Kijk op wijzeringeldzaken.nl voor informatie over het huren en kopen van een woning.
  • Schrijf je nu alvast in voor een huurwoning in de regio.Voor een woning in Zeewolde doe je dat via woonpalet.net
  • Check of je recht hebt op huurtoeslag op de website van debelastingdienst

Studiefinanciering

Volg je een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Vergoeding scholieren

Ben je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo? Dan kun je een 'tegemoetkoming scholieren' aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Met een OV-pas kun je als student gratis of met korting reizen. Ga voor meer informatie naar duo.nl 

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor schade die je veroorzaakt.

Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef jij niet alle kosten te betalen wanneer jij schade veroorzaakt bij iemand anders en bijvoorbeeld spullen van iemand anders beschadigt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om te nemen. Woon je nog bij je ouders? Dan zit je meestal bij je ouders in de verzekering.

Lees meer op de website van de Consumentenbond

Er zijn meerdere partijen waar je een aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten. Wil je graag wat hulp bij je keuze?

Denk ook hier nog aan

Ga voor tips over het vinden van een bijbaantje, geld verdienen of geld besparen naar:  moneyfit.nl of geldfit.nl

Belasting betalen

Iedereen die werkt in Nederland, moet belasting betalen over zijn/haar salaris. Dat wordt automatisch ingehouden op je salaris en daarna houd je een nettoloon bedrag over. Als je belasting betaalt, kun je misschien geld terugkrijgen van de overheid via de belastingaangifte. Dat kun je jaarlijks doen als je in loondienst bent of werkt als ZZP’er.

Korting op je belasting

Je kunt als scholier of student aan je werkgever vragen minder belasting te hoeven betalen. Dat heet loonheffingskorting. Let op: loonheffingskorting geldt maar voor één werkgever. Lees hoe je loonheffingskorting aan kunt vragen.

Lukt het niet met je studie of kun je geen baan vinden waarmee je voldoende geld hebt om te kunnen leven?

  • Kijk of je voor een regeling of toeslag in aanmerking komt Via BerekenUwRecht. Met BerekenUwRecht van het Nibud kun je in een paar stappen ontdekken op welke vergoedingen jij misschien recht hebt. 
  • Misschien heb je recht op een uitkering van het UWV. Kijk op de website van Meerinzicht wat je moet doen om een bijstandsuitkering aan te vragen.

Als je 18 jaar wordt, stopt meestal de jeugdhulp die je krijgt. Misschien wil je geen hulp meer of heb je geen hulp meer nodig. Wil je juist wel hulp? Ga met je hulpverlener in gesprek over hoe de hulp vanaf je 18e wordt geregeld. Of bel naar de gemeente, Team Jeugd Zeewolde 036-5229500 

Hulp en advies in Zeewolde

Vind je het lastig om zelf uit te zoeken waar je recht op hebt? Loop eens binnen bij het financieel spreekuur van Maatschappelijke Dienst Flevoland (MDF) in het Vraaghuis. De medewerkers van MDF denken graag met jou mee! Samen met jou kijkt de medewerker of jij recht hebt op één of meer financiële bijdragen. 

  • Je vindt het Vraaghuis aan de Stevinweg 2 in Zeewolde.
  • Bekijk de tijden van het financieel spreekuur in Lelystad, Dronten en Zeewolde. 

Alles Oké?

  • Zit je even niet zo lekker in je vel? Praten helpt!
  • Bel of chat anoniem met de Supportlijn Alles Oké. Chat of bel: 0800-0450.

Wil je persoonlijke hulp in Zeewolde?