Kinderopvang
- U wilt een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderbureau starten in Zeewolde.
- Lees op de website van de Kamer van Koophandel wat u moet regelen voordat u een aanvraag bij de gemeente kunt doen. U vindt er informatie over kinderopvang starten en gastouderopvang starten.
- De gemeente houdt samen met de GGD toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang.
Wat u moet weten
Welke stappen u moet nemen voordat u een kinderopvang kunt starten, verschilt per soort kinderopvang (gastouderbureau, kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang, gastouder).
- Op het Ondernemersplein van de KvK staat het stappenplan kindercentrum starten en het stappenplan gastouderbureau starten. Volg het stappenplan zodat u weet wat u moet regelen.
- Als u gastouder wilt worden, gaat u voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.
Registratie in het Landelijk Register Kinderopvang
Voor alle opvangsoorten geldt dat u minimaal 10 weken voor de start een aanvraag voor registratie in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) moet doen.
- U doet deze aanvraag bij de gemeente.
- Lees op het ondernemersplein van het KvK welke documenten u moet inleveren bij de gemeente en hoe het aanvraagproces verloopt.
Kwaliteit, toezicht en handhaving
Goede kinderopvang is erg belangrijk. Kinderen moeten zich veilig voelen en de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Daarom heeft de Rijksoverheid kwaliteitseisen opgesteld waaraan kinderopvangorganisaties zich moeten houden.
Toezicht en handhaving
De gemeente houdt samen met GGD Flevoland toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang. De GGD bezoekt de opvanglocaties en maakt inspectierapporten op. Deze rapporten staan in het Landelijk Register Kinderopvang.
Een melding doen
Heeft u signalen of informatie dat een kindercentrum, gastouder of gastouderbureau niet aan de wettelijke eisen voldoet? En heeft u dit besproken met de organisatie, maar kwam u er niet uit? U kunt een melding doen bij Toezicht kinderopvang van GGD Flevoland.
Na uw melding
De toezichthouder van de GGD bespreekt uw melding met de gemeente. De gemeente kan, indien nodig, aan GGD Flevoland vragen de situatie te onderzoeken en een inspectierapport op te stellen. Op basis van het inspectierapport van de GGD besluit de gemeente of handhaving nodig is.
Als de opvangorganisatie niet aan de kwaliteitseisen voldoet kan de gemeente verschillende maatregelen opleggen, zoals:
- aanwijzing;
- last onder bestuursdwang;
- last onder dwangsom;
- exploitatieverbod;
- intrekken toestemming tot exploitatie;
- bestuurlijke boete.
Handhavingsbeleid
In het handhavingsbeleid legt de gemeente vast hoe ze omgaat met overtredingen van de Wko (Wet kinderopvang) en aanverwante regelgeving en wanneer welke maatregelen genomen kunnen worden.