
Van G-gebied naar beweeg- en ontmoetingsbos
De gemeente wil van het G-gebied, het bos tegenover de sportvelden, een beweeg- en ontmoetingsbos maken. Een bos waar ruimte is voor spelen, bewegen en ontmoeten, maar met behoud van de natuur en de mogelijkheid om de natuur te beleven, te ontdekken en te ervaren.
Aanleiding
In 2022 is door de gemeenteraad van Zeewolde besloten het G-gebied om te vormen tot een ontmoetingsbos. Daarbij is aangegeven dat de inwoners van Zeewolde moeten kunnen meedenken en meebeslissen. Adviesbureau Kragten is ingehuurd om aan de slag te gaan met het inspraakproces.
Meedenken en meepraten
Stap 1: Enquête
Het inspraakproces is gestart met een enquête (vragenlijst) voor inwoners. Deze enquête kon tot 5 november 2024 ingevuld worden. Met de antwoorden uit de enquête heeft Adviesbureau Kragten een Ambitiedocument (pdf, 26 MB) opgesteld. In dit document wordt op hoofdlijnen ingegaan op de doelgroepen en thema’s als natuurbeleving, toegankelijkheid, sport en bewegen. De volgende stap is dat deze thema’s verder uitgewerkt worden naar functies en voorzieningen.
Stap 2: Inloopbijeenkomst 3 december
Op dinsdag 3 december was er een inloopbijeenkomst in Sportcomplex Het Baken. Tijdens deze inloopbijeenkomst presenteerden we de resultaten van de enquête. Geïnteresseerden kregen de kans om hun mening te delen over de invulling van de verschillende thema's, zoals natuurbeleving, educatie, ontmoeting, programmering, sport, toegankelijkheid en doelgroepen.
Bezoekers konden hun voorkeuren aangeven door groene stickers te plakken bij ideeën en beelden die zij graag in het bos zouden terugzien en rode stickers bij elementen die zij minder passend vonden.
Tot en met 15 december was het mogelijk om via een online formulier op deze website een reactie te geven op de resultaten van de enquête.
Globaal inrichtingsplan
In maart 2025 is het globaal inrichtingsplan afgerond. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarover een voorstel aan de gemeenteraad gedaan. Het college vraagt de gemeenteraad akkoord te gaan met het plan en een uitvoeringsbudget beschikbaar te stellen. Omdat uitvoering van het hele plan kostbaar is, doet het college het voorstel om eerst te starten met een deel van de ontwikkelingen. Maar het hele plan uitvoeren, of een andere combinatie van voorzieningen, is ook een mogelijkheid. Uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om een definitieve keuze te maken. De gemeenteraad behandelt het voorstel de komende periode en neemt naar verwachting op 24 april een beslissing.
Onderdelen
Het globaal inrichtingsplan bestaat uit verschillende onderdelen en deelgebieden. Voorgesteld wordt om in ieder geval de toegankelijkheid en de ontsluiting van het bos te verbeteren. Daarnaast wil het college de aantrekkelijkheid vergroten door de aanleg van een hondenlosloopzone, een klim- en klauterbos en een amfitheater.
Meer informatie over het globaal inrichtingsplan.