Recycle-tarief
Vanaf 1 januari 2026 verandert de manier waarop we betalen voor ons afval. We splitsen de rekening in een vast en een variabel deel. Dit noemen we recycle-tarief. Dit doen we omdat we zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw willen gebruiken.
Zo houden we gezamenlijk minder restafval over en kunnen we waardevolle grondstoffen beter hergebruiken. Denk aan GFT&E (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten), PMD (plastic, blik en drinkpakken), papier, textiel en glas. De grondstoffen uit het afval hergebruiken is beter voor het milieu, maar ook een stuk goedkoper dan verbranden.
Met recycle-tarief krijgt u invloed op de hoogte van uw afvalstoffenheffing. Op deze pagina leest u wat recycle-tarief inhoudt.
Betalen per keer dat u restafval inlevert
Door de invoering van recycle-tarief betalen huishoudens vanaf 1 januari 2026 niet meer jaarlijks één vast bedrag aan afvalstoffenheffing. Het bedrag wordt gesplitst in een vast deel en een variabel deel:
- Een vast bedrag: voor iedereen hetzelfde, ongeacht de grootte van het huishouden.
- Een variabel bedrag: u betaalt voor het aantal inworpen van een zak restafval in de verzamelcontainer aanbiedt of het aantal keren dat u uw restafvalbak aan huis aan de weg zet (buitengebied).
U heeft hierdoor zelf invloed op de hoogte van uw afvalstoffenheffing. De nieuwe tarieven worden eind 2025 door de gemeenteraad vastgesteld. Zodra deze bekend zijn, laten we u dit uiteraard direct weten.
Veelgestelde vragen
Op dit moment gooit elke inwoner van Zeewolde gemiddeld 120 kilo restafval per jaar weg. Dit afval wordt verbrand, terwijl 76% nog gerecycled had kunnen worden. Dat is zonde, want grondstoffen worden steeds schaarser. Bovendien is verbranden duur en wordt in de toekomst alleen maar duurder. Het loont dus voor zowel het milieu als voor het portemonnee om het afval goed te scheiden en zo min mogelijk restafval over te houden. Met recycle-tarief geven we inwoners meer invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing door hun eigen scheidingsgedrag, en belonen we de goede afvalscheiders.
Ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten heeft een soortgelijk systeem. In die gemeenten wordt afval beter gescheiden en is de afvalstoffenheffing gemiddeld lager. Omdat we in Zeewolde al goed bezig zijn, is het recycle-tarief een goede manier om inwoners te belonen voor hun goede afvalscheidingsgedrag. Tegelijkertijd daagt het anderen uit hun afval beter te scheiden.
Bij de invoering van recycle-tarief splitsen we de rekening, net als de energierekening, in een vast en een variabel deel. De hoogte van het vaste deel is voor alle huishoudens gelijk. Het variabele deel hangt af van hoe vaak u een restafvalzak in een ondergrondse container doet of hoe vaak u de grijze bak aan de weg zet (buitengebied). U betaalt dus niet voor het aantal kilo’s restafval.
De oranje bak met plastic, blik en drinkpakken, de groene bak met groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft&e), de blauwe bak voor papier en karton of daarvoor bestemde verzamelcontainers zijn onderdeel van het vaste tarief. U kunt de bak (oranje, groen of blauw) dus iedere inzamelbeurt aan de weg zetten, zonder dat hier een aparte rekening voor komt. Kijk wel op de afvalkalender welk soort afval ingezameld wordt op de inzameldag.
In de pas en in de grijze bak aan huis zit een chip. Deze chip wordt bij elke aanbieding uitgelezen en geregistreerd. Zonder deze chip gaat de verzamelcontainer niet open, en de grijze bak aan huis wordt overgeslagen.
Op dit moment betaalt ieder huishouden een vast bedrag aan afvalstoffenheffing. De bedragen van de afvalstoffenheffing worden jaarlijks in november door de gemeenteraad vastgesteld. De aanslag hiervan ontvangt u jaarlijks in februari bij de gemeentelijke belastingen. Bekijk de huidige tarieven op de website van Meerinzicht(Verwijst naar een externe website).
Vanaf 1 januari 2026 gaan we over op recycle-tarief. Vanaf dan betaalt u ieder jaar een vast bedrag vooruit en betaalt u het jaar daarop de variabele kosten. De variabele kosten worden bepaald voor de inworpen/ledigingen. Het variabele deel wordt bepaald aan de hand van het aantal keer dat u gebruikmaakt van de ondergrondse restafvalcontainer of het aantal keer dat u de restafvalbak aan de weg zet (buitengebied). In de HVC-app kunt u vanaf 1 januari 2026 zien hoe vaak u restafval heeft aangeboden.
Voorbeeld: In 2026 wordt het recycle-tarief ingevoerd. In februari ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen, waaronder de afvalstoffenheffing valt. In 2026 betaalt u alléén het vaste deel, omdat er nog geen variabele kosten zijn gemaakt. In de aanslag gemeentelijke belastingen van 2027 betaalt u het vaste deel voor het nieuwe jaar én de afrekening van de variabele kosten over 2026.
We kiezen voor het afrekenen op basis van inworp/lediging. Op deze manier zijn de gevolgen van het aanbieden van een bak of zak voor iedereen duidelijk. Bovendien is deze methode een stuk goedkoper, omdat er geen dure en storingsgevoelige weegsystemen hoeven te worden geïnstalleerd op de verzamelcontainers en op de inzamelvoertuigen.
We willen voorkomen dat mensen die door ziekte onvermijdelijk extra restafval hebben, door de invoering van recycle-tarief extra hoge kosten krijgen. Inwoners die door ziekte meer restafval hebben (dit geldt voor incontinentiemateriaal en stoma- of dialysemateriaal) kunnen hiervoor jaarlijks een vergoeding aanvragen bij de gemeente. De gemeente werkt op dit moment de details van deze regeling uit. Vanaf september 2025 kunt u hiervoor een aanvraag op onze website doen.
Inwoners die door een laag inkomen de gemeentelijke belastingen niet kunnen betalen, kunnen hiervoor kwijtschelding aanvragen. De mogelijkheid tot kwijtschelding voor het vaste deel van de afvalstoffenheffing blijft gelijk. Als u kwijtschelding krijgt, krijgt u jaarlijks ook een aantal inworpen of bakaanbiedingen kwijtgescholden. De inworpen/bakaanbiedingen bovenop dit aantal moet u wel betalen.
Op dit moment hebben de huidige ondergrondse containers voor restafval een opening van 60 liter. Aan het einde van het jaar, in aanloop naar 1 januari 2026, verkleinen we de openingen naar 30 liter. Ook dit is een maatregel als stimulans om afval in huis al goed te scheiden.
Door goed te scheiden blijft minder restafval over. Dus ook minder restafval om naar de ondergrondse verzamelcontainer te brengen. Een kleinere opening zorgt ervoor dat u uw vuilniszakken niet te lang in huis hoeft te bewaren. Bovendien geeft het inwoners die minder mobiel zijn of minder zwaar kunnen tillen de mogelijkheid om toch volle vuilniszakken aan te bieden. Zo profiteert iedereen van goede afvalscheiding.
U woont in een huis met een tuin
U houdt de bakken aan huis: De oranje bak voor plastic, blik en drinkpakken (pbd), de groene bak voor groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte), de blauwe bak voor papier en karton. Hierin verandert niets. Heeft u in de nieuwe situatie vanaf 2026 niet meer genoeg aan één bak voor bijvoorbeeld plastic, blik en drinkpakken? Dan kunt u kosteloos een extra bak aanvragen via de klantenservice van HVC(Verwijst naar een externe website).
U woont in een appartement of flat zonder tuin
Er komt de mogelijkheid om uw gft en etensresten gescheiden aan te bieden. Hiervoor komen nieuwe verzamelcontainers die in de buurt van de verzamelcontainers voor plastic, blik en drinkpakken worden geplaatst. Deze containers kunt u, net als de verzamelcontainers voor restafval, openen met uw afvalpas. U betaalt hiervoor niet per lediging.
De oranje bak voor plastic, blik en drinkpakken, de groene bak voor groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gfte), de blauwe bak voor papier en karton en de daarvoor bestemde verzamelcontainers maken geen onderdeel uit van het variabele tarief.
De inzameling van de groene, blauwe en oranje bak blijft zoals u gewend bent. De blauwe bak en de oranje bak worden 1 keer per 4 weken geleegd. De groene bak wordt 1 keer per 2 weken geleegd. We houden in de gaten of het nieuwe systeem met de huidige afvalophaaldagen goed blijft werken.
De ervaring in andere gemeenten is dat het aantal afvaldumpingen niet of nauwelijks toeneemt. We ondernemen wel extra acties en controles, zoals het inzetten afvalcoaches en boa’s.
Het afvalbrengstation (Industrieweg 41) blijft zoals u dat gewend bent. Hier kunt u met uw afvalpas gratis en onbeperkt gebruik van maken. Op de website van HVC(Verwijst naar een externe website) of in de HVC-app leest u welk afval u kwijt kunt bij het afvalbrengstation.
Download de app van HVC en maak een account aan. Zet bijvoorbeeld alvast de meldingen aan voor de dagen dat de bakken geleegd worden, zodat u dat niet vergeet.
In de app heeft u vanaf 1 januari 2026 ook inzicht in hoe vaak u de ondergrondse container voor restafval hebt gebruikt. Daarnaast heeft de app een zoekfunctie, waarmee u kunt vinden welk afval in welke bak hoort.
Nee. U betaalt pas voor een lediging als de trommel van de container helemaal open is geweest. Bij een verstopping, of omdat de container vol zit, is dat niet het geval. Werkt de container niet goed? Geef dit dan door aan HVC, zodat zij dit de eerstvolgende werkdag kunnen oplossen. Dit kan door een ‘melding openbare ruimte’ te maken op de site of in de app van HVC. Mocht de container in het weekend niet werken, dan raden we aan om gebruik te maken van de tweede container in de buurt die aan uw pas is gekoppeld.
De gemeente verdient niets aan de kosten die inwoners betalen voor afval. Wettelijk is namelijk bepaald dat gemeenten geen winst mogen maken op afval. De afvalstoffenheffing dekt alleen maar de kosten die de gemeente maakt voor afvalinzameling, verwerking en recycling. De afvalstoffenheffing mag niet worden ingezet voor andere gemeentelijke projecten. Deze kosten voor de inzameling en verwerking stijgen door toenemende kosten voor uren, brandstof, verwerking en belastingen op verbranding van afval.
Door de invoering van Recycle-tarief verminderen we de hoeveelheid restafval die verbrand moet worden, en hierdoor stijgen de kosten juist minder snel. Het doel van recycle-tarief is dus niet om inkomsten te genereren, maar om afvalreductie en een eerlijke kostenverdeling te bevorderen. Het doel van recycle-tarief is een efficiënter en milieuvriendelijker afvalbeleid, niet het maken van winst.
Er komen voorlopig geen afvalbakken voor luiers. Op dit moment is er nog onvoldoende ruimte in recyclefabrieken in Nederland om de luiers van de inwoners van Zeewolde te recyclen. Dit betekent dat we gescheiden ingezamelde luiers achteraf weer met het restafval moeten verbranden. Daarom is het nu niet logisch om hier aparte containers voor te plaatsen. Er zijn wel initiatieven in ontwikkeling. Deze houden we in de gaten. Zodra er meer verwerkingscapaciteit in Nederland komt, dan nemen we hierover een nieuw besluit.
Voor mensen die nu al iets voor het milieu willen doen, en niet met grote hoeveelheden wegwerpluiers willen werken, zijn er in de meeste babywinkels en online wasbare alternatieven beschikbaar.
Sommige ondergrondse restafvalcontainers hebben nu al een zijklep voor zwerfvuil, die blijft. Verder gaan we alle overige containers ook uitvoeren met een zijklepje voor zwerfvuil. Het streven is om dat dit jaar nog te doen. De opening van dit klepje is groot genoeg om klein, los (zwerf)afval in te gooien.
Hulp bij afval scheiden
De app van HVC geeft inzicht in uw scheidingsgedrag en helpt bij het (nog beter) scheiden van uw afval. Als u een account aanmaakt, houdt de app, vanaf 1 januari 2026, bij hoe vaak u de ondergrondse container voor restafval hebt gebruikt. Ook ziet u in één oogopslag wanneer het afval bij u wordt opgehaald. Twijfelt u in welke bak bepaald afval moet? In de HVC-app zit een zoekfunctie die u helpt de juiste bak te kiezen.
De app is beschikbaar voor Apple en Android gebruikers en is gratis te downloaden in de AppStore of GooglePlay.
Wij houden u op de hoogte
Vanaf augustus 2025 starten de gemeente Zeewolde en HVC met een uitgebreide communicatiecampagne om u uitgebreider te informeren over de overgang naar recycle-tarief.