Hoe betaal ik het?

Voor aardgasvrij wonen zullen de kosten verdeeld over een langere termijn vergelijkbaar zijn met de kosten die u nu heeft. De gemeente houdt zoveel mogelijk rekening met de kosten om aardgasvrij te wonen. Op deze pagina leest u meer over de mogelijke kosten die u maakt en over subsidies die u kunt aanvragen.

Leningen en subsidies

Met isolatie, zonnepanelen en duurzame verwarming maakt u uw huis comfortabeler en verlaagt u de energierekening. Maar u heeft wel geld nodig om uw woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in kosten. 

De gemeente Zeewolde heeft de mogelijkheid voor inwoners om een duurzaamheidslening af te sluiten. Daarmee kunt u tegen aantrekkelijke voorwaarden en lage rente geld lenen om uw woning energiezuinig te maken. 

Het Nationaal warmtefonds biedt financieringsmogelijkheden voor verduurzaming van huizen en gebouwen. Ze zorgen ervoor dat de besparing op de energierekening groter is dan de rentelast.

De subsidie energiebesparing is onderdeel van investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Sinds 1 januari 2022 krijgt men bij de aanschaf van twee verduurzamingsmaatregelen, isolatie en (hybride) waterpomp, 30% vergoedt.

Eigen kosten

U kunt de gasaansluiting en aansluitleidingen laten verwijderen uit uw woning door Liander. Vanaf maart 2021 betaalt u tijdelijk geen kosten. Dit is een proef. Liander verwacht dat deze regeling geldt tot de nieuwe energiewet van kracht is.

  • Met de kennis van nu raden we aan om een (hybride) CV te leasen. Let hierbij wel op de opzegtermijnen en de eventuele kosten hiervoor.
  • Een ketel kopen kan mogelijk financieel nadelig uitpakken wanneer u de komende jaren al van het aardgas gaat.
  • Vanaf 2026 is het niet meer toegestaan om een cv-ketel één op één te vervangen. Dan is een hybride warmtepomp de standaard. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid 

Collectief inkopen

De Renovatieversneller is een landelijk programma van de Rijksoverheid dat subsidie, kennis en begeleiding biedt aan vragers en aanbieders die samen huurwoningen willen verduurzamen.