Trouwambtenaren

  • In Zeewolde zijn 5 buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (babs) voor het voltrekken van huwelijken en partnerschapsregistraties. 
  • U kunt uw voorkeur voor een van de trouwambtenaren doorgeven. Of zij op uw datum beschikbaar zijn hangt af van hun agenda. 
  • De trouwambtenaar van uw keuze neemt ongeveer 2 weken vóór het huwelijk contact met u op. Samen bespreekt u als voorbereiding de persoonlijke toespraak.
  • Een gratis huwelijk wordt voltrokken door een bevoegde ambtenaar van de gemeente Zeewolde, dus niet 1 van de babsen.

Van links naar rechts: Wilma, Caroline, Jelle, Marjan. Annemieke staat niet op deze foto. De babsen stellen zich hieronder persoonlijk voor. 

"De dag waarop jullie met elkaar in het huwelijk treden of je partnerschap laten registreren, moet een bijzondere dag worden. De gang naar het gemeentehuis of een andere bijzondere trouwlocatie is de start van een onvergetelijke dag waarop jullie, ten overstaan van getuigen, familie en vrienden, officieel kiezen voor elkaar en een gezamenlijke toekomst.

Officieel, maar dat wil niet zeggen dat het een saaie bedoening wordt! Ik vind het een uitdaging om er een ongedwongen, persoonlijke ceremonie van te maken.

Ik hoop dat jullie mij in het kennismakingsgesprek dat we vooraf met elkaar zullen hebben, genoeg van jezelf wilt laten zien, zodat ik de plechtigheid vorm kan geven op een manier die helemaal bij jullie past. Want om jullie draait het die dag!"

"Twee mensen die van elkaar houden! Twee mensen die ervoor kiezen om, in gezelschap van degenen die zij belangrijk vinden, officieel te verklaren om voor elkaar te zorgen en van elkaar te houden. Hoe bijzonder is dat!

Heel graag wil ik dat officiële gedeelte voor jullie ook echt bijzonder maken! In een persoonlijk gesprek maak ik graag kennis met jullie. Waarom is zij jouw droomvrouw en waarom is hij nou zo geweldig? Was het liefde op het eerste gezicht of is de liefde langzaam gegroeid tot de vertrouwde basis waarop jullie het leven samen aandurven?

Hebben jullie zelf ideeën over de invulling van de ceremonie of zijn er anderen (bijvoorbeeld kinderen) die jullie hierbij willen betrekken? Graag denk ik met jullie mee om de bijeenkomst op maat te maken, origineel en op jullie lijf geschreven.

Met humor, betrokkenheid en zeker ook ruimte voor een serieuze toon zal ik er alles aan doen om deze dag voor jullie onvergetelijk te maken!

Graag tot ziens!"

"Hoe maak je plannen voor je trouw- of partnerregistratiedag, en het liefst zó dat je er daarna met een warm gevoel op terugkijkt en elkaar graag toevertrouwt dat het ‘onvergetelijk’ was? Dat is een belangrijke vraag als een trouw- of registratiedatum stilletjes dichterbij komt. Want hét moment, dat bewust en overtuigd ‘ja’ zeggen in aanwezigheid van allen die je dierbaar zijn, dat moet natuurlijk een onvergetelijk moment worden. In mijn rol als ambtenaar denk en doe ik heel graag met je mee om juist dát moment en alles eromheen passend te laten zijn. Passend bij wie je bent, bij wat je in het leven belangrijk vindt.

In een voorgesprek met jullie als aanstaande echtgenoten of partners hoop ik iets op te vangen over jullie verleden, jullie onderlinge band en de manier waarop je als persoon én samen naar de toekomst kijkt. Dat ‘interview’ zal dan mijn handvat zijn voor een portret. Want zo zie ik dat: een bruidspaar toespreken is voor mij als het ware schilderen met woorden, een goed gelijkend portret maken, toespreken met ernst en humor. Formeel waar dat zo hoort, en informeel waar het maar kan. De kwinkslag en de gulle lach horen bij een feest. Zo zie ik het graag.

Door mijn achtergrond als musicus breng ik een extraatje mee. Muzikaal omlijsten doe ik met groot plezier. Waardeer je passende, en bij voorkeur door júllie gekozen muziek bij de momenten die daarvoor geschikt zijn, dan zorg ik daar voor. Hoeft niet, mag wel. Van Bach tot Beatles, van Hard Rock tot Levenslied, zeg het maar! Het is per slot júllie feest… Alvast een heel fijne, sprankelende dag gewenst, en heel veel geluk!"

Wil je nader kennismaken? Bekijk dan mijn website: www.jellestellingwerf.nl.

"Jullie hebben er voor gekozen om, door middel van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, aan elkaar en aan de wereld te laten zien dat je bij elkaar hoort. Dat je bij elkaar wilt zijn en dat jullie je leven onlosmakelijk aan elkaar willen verbinden. Omdat je bijzonder en speciaal bent in het leven van de ander en de ander in het leven van jou.

Deze dag is een bijzondere en feestelijke dag. Voor jullie, en ook voor jullie dierbaren. Hierbij past een persoonlijke sfeer, met veel vrolijkheid en ook serieuze momenten. Om naast het officiële gedeelte een persoonlijke en betrokken toespraak te houden, hebben we voorafgaand aan het huwelijk of partnerschap een uitgebreid gesprek.

Dit gesprek gaat over jullie, over wat belangrijk is voor jullie, over het verleden (jullie ontmoeting), het heden en ook over de dromen voor de toekomst. Vanuit vertrouwen, vol verwachting en optimisme. Ook belangrijke gebeurtenissen vol verdriet kunnen daar een goede plek in krijgen.

Jullie, als toekomstig paar, staan in de ceremonie centraal. Jullie wensen, vragen, dromen geven mede vorm aan de ceremonie. Ook als je hierin zelf een persoonlijke rol wilt spelen, of mogelijk een van jullie dierbaren. Mijn doel is om bij te dragen aan een persoonlijke, onvergetelijke dag als start naar een mooie toekomst."

"Misschien schrijven jullie al jaren bladzijden in het boek van jullie verhaal, misschien is het nog maar heel kort. Maar wanneer je met elkaar gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan schrijf je een gouden bladzijde in dat boek van jullie leven samen. Je zegt JA tegen elkaar en dat verhaal samen! Hoe mooi!

Ten overstaan van alle mensen die jullie liefhebben, mag ik deze bladzijde helpen inkleuren. Dat moet netjes binnen de wettelijke lijntjes wanneer het gaat om het jawoord, maar de rest eromheen doe ik graag samen met jullie, en dat hoeft zeker niet binnen de lijntjes! 

In een persoonlijk gesprek vraag ik jullie het hemd van het lijf. Want ik hoor graag hoe jullie elkaar hebben ontmoet. Was het liefde op het eerste gezicht of moest er moeite gedaan worden? Welke andere bladzijden hebben jullie tot nu toe al samen ingekleurd? Met mijn open, invoelende en enthousiaste houding hoop ik net dat stukje te vinden wat jullie tot JULLIE maakt. 

Naast jullie verhaal is er natuurlijk ook veel ruimte voor jullie wensen voor het moment bij ons in het gemeentehuis. Met alles wat ik hoor en voel, maak ik er dan een liefdevolle en vrolijke samenvatting van voor jullie trouwdag. Met veel gelach waar het kan, met gevoel waar het hoort en misschien soms wel een traan, zorgen we samen dat jullie trouwdag die GOUDEN bladzijde wordt!"

Toespraak in het Engels

De toespraak tijdens de plechtigheid kan ook in het Engels gehouden worden. Voor andere talen kunt u overleggen met ons Publiekscentrum of de trouwambtenaar van uw keuze.

Eigen ambtenaar van de burgerlijke stand

  • U kunt in Zeewolde uw huwelijk laten voltrekken door een 'eigen' ambtenaar van de burgerlijke stand.
  • Deze persoon moet tenminste in één andere gemeente als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand werkzaam zijn.
  • De kosten zijn € 112,20 (tarief 2024).
  • Neem hierover contact op met het Publiekscentrum.