Drank- en horecavergunning aanvragen

  • Horecabedrijven en slijterijen hebben een drank- en horecavergunning nodig om alcoholhoudende dranken te mogen verkopen.
  • U vraagt de vergunning aan bij de gemeente. De formulieren moet u persoonlijk inleveren bij het Publiekscentrum.
  • U vraagt een drank- en horecavergunning aan:
    • als u een (horeca)zaak start of overneemt
    • als de ondernemingsvorm wijzigt (bijvoorbeeld van VOF naar BV)
    • u alcoholische dranken wilt schenken als instelling van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard

Wat u moet weten

  • Controleer of een horeca- of slijterijbedrijf past binnen het bestemmingsplan. U kunt het bestemmingsplan bekijken via Ruimtelijke plannen.
  • Voor alle horeca-aanvragen geldt dat een BIBOB-vragenlijst moet worden ingevuld.
  • Voor het starten van een nieuw horecabedrijf moet u een digitale milieumelding doen. Hiervoor kunt u naar Activiteitenbesluit Internetmodule.
  • Als er meer dan 50 personen tegelijk aanwezig (kunnen) zijn, dan moet er een gebruiksmelding worden gedaan via het Omgevingsloket in verband met brandveiligheid.