Wildbuurt, Vlinderbuurt en Vissenbuurt

We starten in de Vissenbuurt, Vlinderbuurt en Wildbuurt met het maken van buurtuitvoeringsplannen. In een buurtuitvoeringsplan staat hoe een buurt het beste van het aardgas af kan gaan. In deze 3 buurten staan 275 woningen van Woonpalet met energielabel A en B. We starten juist in deze buurten omdat Woningbouwcorporatie Woonpalet hier huurwoningen wil renoveren en/of de CV ketels wil vervangen.

In de Transitievisie warmte staat per buurt wat de beste keus is om huizen te verwarmen zonder aardgas. In de Vissenbuurt, Wildbuurt en Vlinderbuurt lijkt een luchtwarmtepomp of hybride warmtepomp het meest logisch te zijn. In het buurtuitvoeringsplan worden verdere opties beschreven. 

Plattegrond Vissen-, Vlinder- Wildbuurt

Woningschouw

Om een buurtplan te maken moeten we eerst weten wat aan een huis moet veranderen om het zonder aardgas te verwarmen. Daarvoor zijn een aantal woningen bekeken (geschouwd) door vakmensen.

  • 10 woningen zijn in detail bekeken. Er is gelet op isolatie, ventilatie, zonnepanelen en alternatieven voor een CV-ketel.
  • De woningschouw helpt om te kijken welke maatregelen haalbaar én betaalbaar zijn, om de woningen in uw buurt duurzamer te maken.
  • De eerste resultaten van de woningschouw zijn tijdens de inwonersavond van 8 november gepresenteerd.

Planning

Datum Activiteit
Januari/Februari 2024 Slotbijeenkomst met bewoners
Februari 2024 Review Buurtuitvoeringsplan
Maart 2024 Oplevering Buuruitvoeringsplann

Nieuwsbrief voor de Vissen-, Vlinder- en Wildbuurt

Om de buurtbewoners van de Vissen-, Vlinder- en Wildbuurt op de hoogte te houden, versturen we regelmatig een nieuwsbrief voor deze startbuurten. Lees de laatste nieuwsbrief via de knop hieronder .Wilt u de nieuwsbrief voortaan via e-mail ontvangen? Meld u aan en u ontvangt de volgende nieuwsbrief automatisch in uw mailbox!

Laatste nieuwsbrief lezen Aanmelden nieuwsbrief

Op 8 november organiseerde de gemeente een informatieavond voor bewoners van de Vlinder-, Vissen- en Wildbuurt. Deze avond werd gehouden in kerkcentrum Open Haven en was vooral interessant voor eigenaren van een koopwoning.

Onderwerpen van deze avond waren:

  1. Voortgang van het buurtplan 
  2. Presentatie van de resultaten van het onderzoek naar de technische en financiële mogelijkheden voor verduurzaming
  3. Inspirerende voorbeelden

Presentatie

Op de pagina Documenten staat de presentatie van de avond. 

Livestream terugkijken

Kijk de livestream van de bewonersavond terug via onderstaande de Lokale Omroep Zeewolde.

Op woensdagavond 20 september was er een tweede bijeenkomst voor de bewoners van de Vlinder-, Vissen- en Wildbuurt. De eerste, drukbezochte bijeenkomst was op 28 juni in The Lux. De themabijeenkomst op 20 september had als doel om met een kleinere groep bewoners in gesprek te gaan over de mogelijkheden en wensen voor de buurten. Ongeveer 40 bewoners kwamen hiervoor naar de bijeenkomst in De Verbeelding.

Het programma bestond uit twee ronden waarbij bewoners aan vier thematafels in gesprek gingen over specifieke onderwerpen die bij de eerste bijeenkomst aangedragen waren. De vier thematafels waren:

  1. Voorbereiden woningschouw: Welke informatie is nodig en wat zijn aandachtspunten voor een schouw van de woningen?
  2. Individuele verduurzaming: Wat zijn de alternatieven voor aardgas voor individuele woningen?
  3. Collectieve technieken: Wat zijn alternatieven voor aardgas die voor een buurt of straat gezamenlijk kunnen worden toegepast?
  4. Ondersteunen bewonersinitiatieven: Wat willen bewoners zelf organiseren? Bijvoorbeeld collectieve inkoop.

Verslag 20 september

Op de pagina Documenten staat het volledige verslag van de thema-avond en de informatie die op de thema-avond is uitgereikt aan de deelnemers.