Exploitatievergunning horeca aanvragen
- U heeft een exploitatievergunning horeca nodig:
- als u start met een (horeca)bedrijf dat eten en/of drinken verkoopt
- als u een bedrijf overneemt dat eten en/of drinken verkoopt
- de ondernemingsvorm van uw (horeca)bedrijf wijzigt (bijvoorbeeld van vof naar bv).
- Voordat u uw aanvraag start:
- Bekijk eerst of uw onderneming in het bestemmingsplan past of vraag de gemeente om advies.
- Vul een BIBOB-vragenlijst in.
- Verkoopt u alcohol voor directe consumptie dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig.
Nodig bij uw aanvraag
- Leidinggevende(n) die geen bestuurder of exploitant zijn, moeten de verklaring leidinggevende horeca-exploitatievergunning (pdf, 173 KB) invullen en ondertekenen. Stuur deze verklaring(en) mee met het aanvraagformulier.
- Voeg bij de aanvraag:
- een kopie van uw geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
- plattegrond van de inrichting (inclusief eventuele terrassen)
- een volledig ingevuld Bibob formulier
- een huur-, koop- of pachtovereenkomst
- oprichtingsakte of statuten (als dit van toepassing is)
- een recente verklaring omtrent gedrag (VOG exploitatievergunning)
- verklaring leidinggevende(n) (als dit van toepassing is)
Wat u moet weten
Voor het starten van een nieuw horecabedrijf moet u een digitale milieumelding doen in het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). Als er meer dan 50 personen tegelijk aanwezig (kunnen) zijn, dan moet er een gebruiksmelding worden gedaan via het Omgevingsloket in verband met brandveiligheid. In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat ook vermeld op uw vergunning.
Na uw aanvraag
Wij kijken op uw aanvraag past binnen de geldende regels. Het kan zijn dat wij contact met u opnemen. U ontvangt binnen 8 weken na uw aanvraag een brief met het besluit.
Kosten
Een exploitatievergunning horeca kost in 2025 € 147,10.