Exploitatievergunning horeca aanvragen
- U heeft een exploitatievergunning horeca nodig:
- als u start met een (horeca)bedrijf dat eten en/of drinken verkoopt
- als u een bedrijf overneemt dat eten en/of drinken verkoopt
- de ondernemingsvorm van uw (horeca)bedrijf wijzigt (bijvoorbeeld van vof naar bv).
- Voordat u uw aanvraag start:
- Bekijk eerst of uw onderneming in het bestemmingsplan past of vraag de gemeente om advies.
- Vul een BIBOB-vragenlijst in.
- Verkoopt u alcohol voor directe consumptie dan heeft u ook een alcoholvergunning nodig.
Nodig bij uw aanvraag
- Leidinggevende(n) die geen bestuurder of exploitant zijn, moeten de verklaring leidinggevende horeca-exploitatievergunning (pdf, 168 KB) invullen en ondertekenen. Stuur deze verklaring(en) mee met het aanvraagformulier.
- Voeg bij de aanvraag:
- een kopie van uw geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
- plattegrond van de inrichting (inclusief eventuele terrassen)
- een volledig ingevuld Bibob formulier
- een huur-, koop- of pachtovereenkomst
- oprichtingsakte of statuten (als dit van toepassing is)
- een recente verklaring omtrent gedrag (VOG exploitatievergunning)
- verklaring leidinggevende(n) (als dit van toepassing is)
Wat u moet weten
- Voor het starten van een nieuw horecabedrijf moet u een digitale milieumelding doen in het Omgevingsloket.
- Als er meer dan 50 personen tegelijk aanwezig (kunnen) zijn, dan moet er een gebruiksmelding worden gedaan via het Omgevingsloket in verband met brandveiligheid.
- In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Deze leidinggevende staat ook vermeld op uw vergunning.
Na uw aanvraag
- Wij kijken op uw aanvraag past binnen de geldende regels.
- Zonodig nemen wij contact met u op.
- U ontvangt binnen 8 weken na uw aanvraag een brief met het besluit.
Kosten
Een exploitatievergunning horeca kost in 2024 € 143,85.